Verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel
Een deel van de bevolking heeft een wat lager voetgewelf en een enigszins naar binnen vallende hielstand. De functie van deze voeten is over het algemeen ongestoord, en bij het op de tenen staan is er alsnog een normale boog van het voetgewelf te zien. Overbelasting van deze normale (maar over het algemeen wat soepelere) voeten kan zo nodig met een steunzool worden opgevangen. Anders wordt de situatie als er een duidelijk verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel is. Zeker in combinatie met belastingafhankelijke pijnklachten is bij jongvolwassenen de mogelijkheid van een tarsale coalitie te overwegen.
In dit artikel
In dit artikel bespreken we wat een tarsale coalitie is, hoe het wordt herkend, en welke klachten en behandelingen hiermee gepaard kunnen gaan. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.
Wat is een tarsale coalitie?
Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk. Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit zeven afzonderlijke botjes. Bij sommige mensen zijn twee van deze botjes met elkaar vergroeid, ze vormen dan een “coalitie”. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor.
Tarsale coalities worden het vaakst gezien tussen de botjes die we talus en calcaneus noemen, en tussen calcaneus en het naviculare bot. De verbinding kan bestaan uit botweefsel, kraakbeen of bindweefsel. Hoe stijver de verbinding, hoe groter de kans op klachten. Hoe stijver de verbinding, hoe vaker dit tot klachten leidt.
Klachten van een tarsale coalitie
Een tarsale coalitie hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Wanneer zich wel klachten voordoen, staan pijn en stijfheid in de middenvoet voorop. Daarnaast regelmatig verzwikken van de enkel, een niet-corrigeerbare platvoet en toenemende klachten tijdens of na inspanning.
Diagnose van een tarsale coalitie
De juiste diagnose is niet altijd makkelijk te herkennen. Bij lichamelijk onderzoek kan er stijfheid in bepaalde gewrichten worden gevonden en een niet-corrigeerbare platvoet of platvoeten. Een niet-benige verbinding is niet altijd goed zichtbaar op een röntgenfoto en kan beter worden beoordeeld met een CT-scan.
Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, teleurstellend kan zijn, biedt deze wel duidelijkheid. Het achterhalen van de oorzaak van de pijn kan veel tijd en frustratie kosten.
Behandeling van een tarsale coalitie
De niet-operatieve behandeling van een tarsale coalitie bestaat onder meer uit:
- Aanpassing van het belastingspatroon
- Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
- Fysiotherapie
De operatieve behandeling kan bij kinderen bestaan uit het losmaken van de botjes. Bij volwassenen wordt vaker gekozen voor het verder vastzetten van de botjes. Hierbij blijft er een verminderde beweeglijkheid, maar zullen de pijnklachten verdwijnen.
Vind een praktijk
Herkent u de bovenstaande klachten bij uzelf? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.