Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Wat kan de podotherapeut / (register) podoloog met hypermobiliteit en fibromyalgie?

Voordat we dit kunnen beantwoorden wat de mogelijkheden zijn van de podotherapeut / (register) podoloog volgt er eerst een uitleg over wat is hypermobiliteit en wat is fibromyalgie. De informatie is afkomstig van Medinello een revalidatiekliniek voor chronische pijn.

In dit artikel

In dit artikel gaan we dieper in op hypermobiliteit en fibromyalgie. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is hypermobiliteit?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: hypermobiliteit. Maar wat is het nu daadwerkelijk? Hypermobiliteit is een (erfelijke) aandoening in het bindweefsel. Bij hypermobiliteit zullen de banden en pezen in jouw lichaam zich bij aanspanning minder aanspannen dan bij anderen, waardoor rek in de banden ontstaat. Het gevolg hiervan is dat de gewrichten verder kunnen bewegen dan normaal zou moeten of zelfs kunnen overstrekken.

Hypermobiliteit is een aangeboren aandoening waarbij sprake is van een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen. Door deze afwijking ontstaat er een andere samenstelling waardoor de kapsels en banden gemakkelijk kunnen overrekken of scheuren.

Wat is fibromyalgie?

Ook fibromyalgie is een aandoening die te maken heeft met het bindweefsel en de spieren. Bij fibromyalgie is er sprake van pijn in de spieren. Het is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom waarvoor in het lichaam geen directe oorzaak kan worden gevonden.

Om van fibromyalgie te kunnen spreken moeten de klachten langer dan drie maanden aanhouden en moet er sprake zijn van wijdverspreide pijn.

Symptomen van fibromyalgie

Symptomen die patiënten met fibromyalgie vaak ervaren zijn:

  • Pijn in en rondom de gewrichten
  • Spierpijn
  • Chronische vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Stijve spieren
  • Moeite met concentreren
  • Darmproblemen
  • Tintelingen
  • Hoofdpijn
  • Depressiviteit

Hypermobiliteit in combinatie met fibromyalgie

Als je last hebt van hypermobiliteit (een zwak bindweefsel) en fibromyalgie ontstaan er vaak specifieke pijnklachten in de spieren die niet altijd erkend worden door de artsen. Vaak wordt er gezegd dat je last hebt van een van de twee aandoeningen. Patiënten met beide aandoeningen kampen vaak met veel pijn door het hele lichaam in plaats van op de veel voorkomende plekken in het lichaam bij fibromyalgie.

Als je last hebt van beide aandoeningen worden de spieren continu overvraagd omdat ze de gewrichten bij elkaar moeten houden (omdat de banden dit niet voldoende doen). Vervolgens worden de pijnklachten door fibromyalgie verergerd.

Ook zorgt de combinatie van fibromyalgie en hypermobiliteit ervoor dat de spieren in jouw lichaam sneller vermoeid zijn. Zo is er meer tijd nodig om de spieren weer ‘op te laden’. Met name de spieren in het bewegingsapparaat moeten extra hard werken. Pijn in de rug, bekken of het hoofd is hiervan dan ook vaak een gevolg.

Wat kun je zelf doen om de klachten te verlichten?

Zoals hierboven beschreven worden je spieren overvraagd en moe. Daarom is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Beweging is belangrijk

Hoewel een zware training voor de spieren misschien niet verstandig is om te doen is beweging toch noodzakelijk. Dit komt met name door fibromyalgie, die de spieren verstijft wanneer ze niet in beweging blijven. Daarom is het aan te raden dagelijks een stukje te wandelen of te fietsen en begeleiding te zoeken bij een fysiotherapeut.

Gezond eten en drinken

Bij de combinatie van fibromyalgie en hypermobiliteit is gezond eten en drinken van groot belang. Het eten van geraffineerde suikers en toegevoegde stoffen wordt daarom afgeraden. Het zelf bereiden van je eten met verse voedingsmiddelen is daarom erg belangrijk. In kant-en-klare soepen, sauzen en bijvoorbeeld gekruid en/of gepaneerd vlees zitten veel van deze toegevoegde stoffen. Naast dat het goed is voor de fibromyalgie en hypermobiliteit is het natuurlijk ook lekkerder om alles zelf te bereiden met verse ingrediënten. Een win-winsituatie dus.

Vermijd kou en vocht

Kou en vocht zijn niet alleen slecht voor mensen met reuma, maar ook voor mensen met zwak bindweefsel (hypermobiliteit) en fibromyalgie. Hoewel het in Nederland natuurlijk niet altijd mogelijk is de kou en vocht te vermijden zijn er toch dingen die je zelf kunt doen. Zorg daarom vooral in de herfst en winter voor warme kleding en houd vooral je handen en voeten goed warm. Daarnaast is het aan te raden een weerstation in huis te nemen, hiermee kun je de luchtvochtigheid in huis meten en dus maatregelen treffen wanneer er te veel vocht in de ruimte is.

Wat kan de podotherapeut / (register) podoloog doen om de klachten te verlichten?

De podotherapeut / (register) podoloog kan door middel van zooltherapie ervoor zorgen dat de statiek geoptimaliseerd gaat worden en dat de patiënt in de gehele keten in balans staat. Hierdoor worden de spieren zo min mogelijk overvraagd en moe. Dit samen met de juiste schoen kan zowel voor de hypermobiliteit als voor de fibromyalgie een aanzienlijk resultaat worden behaald.

Men dient ook niet te vergeten om in samenwerking met de fysiotherapeut en eventueel een diëtist(e) samen de behandeling op te pakken waar nodig betreffende bewegen en voeding.

Maak een afspraak

Ervaart u symptomen die horen bij hypermobiliteit in combinatie met fibromyalgie? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken. Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.