Hoe herkent u een hallux rigidus?

De grote teen is niet meer beweeglijk in het gewricht van het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje (of beperkt beweeglijk, maar wordt dan Hallux Limitus genoemd). Vaak zie je een verdikking aan de bovenzijde van het gewricht en kan het er ook rood en gezwollen uitzien.

Deze kenmerken worden vaak veroorzaakt door artrose, dat is overmatige slijtage van het kraakbeen op de gewrichtsvlakken. De kraakbeenstructuur verandert waardoor de beweeglijkheid vermindert of verdwijnt. Naarmate we ouder worden is de kans hierop groter en het komt twee keer zo vaak bij voor vrouwen als bij mannen.

Een hallux rigidus kan ook veroorzaakt worden door:

  • Een breuk van de grote teen;
  • Jicht en reumatoïde artritis;
  • Een hallux valgus operatie;
  • Herhaaldelijk kleine schade oplopen binnen het gewricht.

Welke klachten geeft een hallux rigidus?

Tijdens het lopen is het naar omhoog bewegen van de grote teen nodig om de voet te kunnen afrollen. Dit geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus. De botsende gewrichtsranden (aan met name de bovenzijde, met mogelijk botuitstulpingen) doen pijn.

Ook kan er eelt onder de grote teen ontstaan. Door de verhoogde druk gaat men vaak 'om de pijn in de teen heen lopen', dit kan klachten geven elders in de voet of hoger.

De podoloog kan informeren over de mogelijke behandelingen

De behandeling van de podoloog zal erop gericht zijn om de grote teen minder te laten meebewegen, gezien dit de meeste klachten geeft. Voorbeelden van behandelingen bij een hallux rigidus zijn:

  • Therapiezolen en schoenen met uitneembare binnenzool zodat er ruimte is voor je zool en teen om af te wikkelen;
  • Schoenadvies: kies een model waarbij het neusgedeelte al wat omhoog staat. Het liefst met een stugge schoenzool. Dit beperkt de buiging en de schoen rolt met mate de voet als het ware voor je af. Niet een te hoge hak, maximaal 2,5-3 cm. Dit omdat er dan al buiging in het gewricht nodig is en niets overblijft om af te wikkelen;
  • Schoenaanpassing: een afwikkelbalk. Dit is een verdikte buiten/onderzool ter hoogte van de bal van de voet. De schoen rolt voor je voet af. Deze aanpassing is dan wel van belang onder àl je schoenen.

Dit soort hulpmiddelen kunnen u alleen helpen wanneer u er consequent gebruik van maakt. Ook in en om huis!

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Blijven de klachten aanhouden?

Wanneer pijn of gerelateerde klachten blijven belemmeren zijn er andere behandelmogelijkheden, waaronder:

  • Een orthopedische maatschoen;
  • Pijnstilling via huisarts en arts;
  • Medicijnen;
  • Operatief handelen;

Wilt u meer weten over een hallux rigidus? Dan verwijzen wij u graag door naar onze partner voetenenkelklacht.nl.

Vind een praktijk

Heeft u last van een stijve grote teen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bianca Moll. Zij is (register) podoloog en MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings