Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Edwin

“De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

Pijn onder de grote teen

Stekende pijn onder de grote teen

Heeft u een stekende pijn onder de grote teen? Dan heeft u mogelijk last van 'ossa sesamoidea' oftewel pijnlijke sesambeentjes. Dit zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes die te vinden zijn aan de onder de voet bij de basis van de grote teen, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes.

Wat zijn pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

De ellipsvormige beentjes zijn ongeveer zo groot als een boon en zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden. Ze worden omhuld door een dikke plantaire plaat, de glenosesamoidale plaat. De sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen.

Functies van sesambeentjes

De sesambeentjes hebben onder andere de volgende functies:

  • Helpen de teen bij het naar beneden buigen;
  • Dragen van lichaamsgewicht om het gewricht te ontlasten;
  • Beschermen en stabiliseren de lange buigpees van de grote teen (m.flexor hallucis longus);
  • Vergroten van het grondvlak.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje van de grote teen.

Oorzaken van pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen

De pezen in de omgeving van de pijnlijke sesambeentjes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit is een vorm van sesamoiditis en van peesontsteking. Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak, mede door een verkeerde stand van de voet. De sesambeentjes kunnen artrose vertonen of zelfs afsterven. Door een trauma kan een sesamoid zelfs breken. Sesamoiditis komt vaak voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballers.

Welke symptomen geven pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Dit geeft pijnklachten onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoiditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk. Bij een fractuur van de sesambotjes ontstaat deze acuut. Meestal treed er zwelling op. Ook kan het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.

In veel gevallen is het niet mogelijk trap te lopen of te sporten met deze klachten.

Welke behandelingen zijn er voor pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Niet-operatief

De behandeling van sesamoiditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie. De belasting die de klacht veroorzaakt heeft dient gestaakt te worden. Het advies is om de voetzool te ontlasten, en eventueel te koelen een ice-pack op de aangedane plaats.

Bezoek de (register) podoloog of podotherapeut, deze kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van:

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandeling van pijnlijke sesambeentjes.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van een stekende pijn onder de grote teen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vindt een Podozorg praktijk bij U in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.