Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Larissa

“Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

Wrat onder de voet

Wat zijn voetwratten en hoe kom je er vanaf?

We hebben er als kind vaak allemaal wel eens mee te maken gehad: wratten. Wratten, of verruca zoals het in de medische terminologie heet, zijn goedaardige huidveranderingen die worden veroorzaakt door een virus en waarvan er zeker 70 verschillende typen bekend zijn.

Oorzaken van wratten onder de voet

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus (HPV-virus). Een virus is een stukje genetisch materiaal dat zich voedt en voortplant door gebruik te maken van een levende gastheer-cel. Net als bij alle andere soorten virussen zijn wratten besmettelijk. Wanneer de omstandigheden voor een wrat gunstig zijn (weke huid of wondjes) kan het virus naar een andere gastheercel uitbreiden.

Beschadiging van huid door krabben

De incubatietijd, de tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan wel 3 tot 6 maanden of zelfs langer bedragen. Door te krabben of beschadiging van de huid kan het virus zich verspreiden in de omgeving en kunnen er ‘dochterwratjes’ of satelliet-wratten ontstaan.

Weke huid door sauna of zwembad

Ook als de huid wat verweekt is zoals na de sauna of het zwembad of na sporten kan er door het op blote voeten lopen eenvoudig een besmetting ontstaan.

Twee typen voetwratten

Onder de voeten heb je te maken met twee typen voetwratten: de doornwrat en de mozaïekwrat.

Doornwrat

Doornwratten groeien niet zozeer in de breedte maar juist in de diepte. Door het lichaamsgewicht drukt de wrat als een doorn in de voetzool en kan daardoor zeer pijnlijk zijn.

Het verschil met een likdoorn is dan vaak lastig te onderscheiden. Een likdoorn bestaat uitsluitend uit eelt met een glazige kern ten gevolge van druk of wrijving. Een doornwrat kan zich ook naast een eeltlocatie vormen (rechterfoto).

Wrat onder de voet: doornwrat en de mozaïekwrat

Links: mozaïekwrat, rechts: doornwrat.

Mozaïekwrat

De mozaïekwrat kenmerkt zich door het uitbreiden aan de oppervlakte. Vaak ontstaan er meerdere wratten naast elkaar die een grotere oppervlakte op de huid kunnen beslaan.

De wratten liggen net als in een mozaïek tegen elkaar. In het begin is de oppervlakte wat ruw, maar na verloop van tijd zal de bovenlaag onder invloed van druk vlakker en gladder worden (linkerfoto).

Wratten onder de voet herkennen

Je kunt een voetwrat herkennen aan de bloemkoolachtige structuur met daarin soms kleine zwarte puntjes. Deze puntjes worden veroorzaakt door kleine bloedinkjes. Soms is het lastig te onderscheiden of er sprake is van een likdoorn of een voetwrat.

Wratten onder de voet

Verschil in drukpijn tussen een likdoorn (links) en een voetwrat (rechts).

De algemene regel is dat een likdoorn pijnlijk is als er rechtstandig druk op wordt uitgeoefend (linkerfoto) terwijl een wrat juist méér pijnlijk is als er zijwaarts druk op wordt gegeven (samenknijpen tussen duim en wijsvinger) (rechterfoto).

Behandeling van wratten onder de voet

Over het algemeen zullen voetwratten (zeker bij jonge kinderen) vanzelf verdwijnen door een afweerreactie van het immuunsysteem tegen het virus. Het is echter niet te zeggen hoelang dit duurt. Bij jonge kinderen is het meestal binnen een jaar maar op latere leeftijd is 5 tot 10 jaar niet ongebruikelijk.

Wanneer wratten geen klachten geven is een behandeling niet noodzakelijk. Maar eventueel zijn bij een drogist of apotheek diverse zelfhulpmiddelen te verkrijgen waarin salicylzuur of mierenzuur is verwerkt*. Bevriezing met vloeibare stikstof kan ook maar is vaak pijnlijk en geeft soms blaarvorming, terwijl de effectiviteit van deze behandeling niet bewezen groter is.

Het verwijderen van het eelt onder de voet kan de druk soms verlichten en in de ergste gevallen kan een (tijdelijke) zool met een uitsparing verlichting geven.

Vind een praktijk

Wilt u meer weten over voetwratten? U kunt altijd bij onze Podozorgers terecht voor advies. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

* Vraag voor aanschaf van zo’n product altijd eerst advies. Indien het gevoel in uw voeten niet goed functioneert is dit een contra-indicatie voor gebruik.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.