De musculus tibialis posterior

Naast alle opvliegers en wisselende stemmingen die 'de overgang' met zich meebrengt, merk je dat je voeten steeds platter gaan worden. Ook dat nog! Eerst een leesbril, daarna steunkousen en nu steunzolen!

Onder invloed van hormonen kan de kwaliteit van pezen achteruitgaan. Je kunt dan een peesontsteking krijgen van bijvoorbeeld de musculus tibialis posterior, oftewel de achterste scheenbeenspier. Deze achterste scheenbeenspier heeft een belangrijke functie om de voetboog in stand te houden. Zo blijft de voetboog in stand. Tevens helpt de pees mee met de afwikkeling van de voet.

Wat gebeurt er als de achterste scheenbeenspier niet goed meer werkt?

Bij afname in kracht van de spier zakt de middenvoet en gaat het lopen minder gemakkelijk. De voet lijkt ook wat platter te worden en kan pijn doen aan de binnenzijde van het lengtegewelf van de voet. Soms loopt de pijn door achter de binnenenkel naar het onderbeen. De pijn wordt vaak in de loop van de tijd erger.

Hoe ontstaan klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Bij overbelasting kan de musculus tibialis posterior aangedaan raken. Ook tijdens sporten (denk aan schaatsen of hardlopen) of door een afwijkende voetstand waarbij de voet naar binnen zakt kan de pees zo veel op rek komen te staan dat deze overbelast raakt of zelfs kan scheuren. Wanneer de ontsteking niet wordt verholpen, kan dit leiden tot een chronisch probleem met als gevolg een rigide platvoet.

In de verschillende stadia van verslechtering van de pees kan de schade ernstiger worden. De voet verandert van vorm waarbij in stadium 3 zelfs de tenen aan de buitenzijde van de voet meer zichtbaar worden vanaf de achterzijde bezien. Dit noemen we het “too many toes sign”.

Wat zijn de behandelmogelijkheden van klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen kunnen toegepast worden in de eerste 2 stadia. Denk daarbij aan:

Operatief

Operatieve behandelingen worden toegepast op basis van het stadium waarin de voet platter wordt, en de mate van hinder die u hiervan ondervindt in uw dagelijks functioneren.

Vind een praktijk

Heeft u klachten aan de achterste scheenbeenspier? Neem op tijd contact op met uw podoloog om uw voeten gezond te houden. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings